Als jongetje van tien, elf had ik samen mijn vriendje er één gemaakt. ‘Een ondergrondse Hut’. Kruip door, sluip door moesten wij ons er door voort bewegen. Ik vond het geweldig. Niet wetende dat ik vandaag de dag (mede geïnspireerd door Malcolm Wells) geregeld mijn gedachten laat varen, om onder de grond te wonen. Het is mogelijk en het heeft erg veel voordelen.

Met een zakenrelatie besprak ik laatst mijn ondergrondse gedachten. Zij reageerde: “Onder de grond wonen? Ben je gek? Dat lijkt mij niets. Wanneer ik dood ben, zal ik daar nog lang genoeg zijn.” Zij is niet de enige. Ondergronds wonen leeft nog niet in onze maatschappij. Het moet ingeburgerd raken. De praktijk zal het voorbeeld moeten zijn dat het werkt. Bij de term ondergronds wonen moet men niet denken aan het graven van een diepe kuil, om daar diverse donkere ruimtes te maken.

Onderstaand schema geeft weer hoe ik onder de grond wil gaan wonen.
Schema ondergronds wonen

We beginnen wel met het graven van een kuil. In deze kuil gaan we ons Casco gebouw bouwen. Waarbij we rekening houden met Licht inval en optimale ventilatie. Als het gebouw Casco gereed is vullen we de kuil weer aan en graven we het huis gedeeltelijk onder. Na aanplant van planten en struiken zal de aanzicht van het huis slechts een heuvel zijn met kozijnen. Een soort ‘Hobbit’ woning.

Het bijzondere is, naast dat we een volwaardige ondergrondse leefruimte kunnen creëren, dat we deze bebouwde ruimte terug geven aan de natuur. De daken zullen de bodem zijn van een nieuwe vegetatie. Struiken en planten zullen het huis in de zomerdag schaduw en koelte geven. In de winterdag houdt de aarde de warmte vast, zodat er een behaaglijke woonsituatie ontstaat.

Bart Oudendijk | Oudendijk Project Advies

2,100 totaal aantal vertoningen, 4 aantal vertoningen vandaag

2 Responses to Wonen in mijn ondergrondse hut

  • Bart Oudendijk says:

   Hoi Reinald,

   Dank voor de aandachtspunten. Het principe voor het dak wordt anders opgebouwd. Binnenkort zal ik hiervoor een principe detail online zetten.
   Spreek je snel.

   Groet Bart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>